PROGRAMUL NATIONAL DE DEZVOLTARE RURALA

Program finantat de Uninunea Europeana si Guvernul Romaniei prin

FONDUL EUROPEAN AGRICOL PENTRU DEZVOLTARE RURALA

EUROPA INVESTESTE IN ZONELE RURALE

Uniunea Europeana

Acceseaza pagina FEADr

Proiect finanțat cu fonduri europene nerambursabile prin Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) :

19.4 "Sprijin pentru cheltuieli de functionare si animare"

Acord cadru nr. C19400103011612911128 / 28.11.2016

Beneficiar:

Asociatia : Grupul de actiune locala ceahlau

Valoarea totală eligibilă a proiectului:

din care,

finanțare publică prin PNDR:

cofinanțarea privată a beneficiarului:

Autoritatea Contractantă:

Agenția pentru finanțarea investițiilor rurale

sigla Afir

din cadrul

Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale

Demarare:

Finalizare:

Împreună creștem satul românesc.

Impreuna dezvoltam microregiunea CEAHLAU
Impreuna dezvoltam microregiunea CEAHLAU
Impreuna dezvoltam microregiunea CEAHLAU
Impreuna dezvoltam microregiunea CEAHLAU
Impreuna dezvoltam microregiunea CEAHLAU

19.3 B

Proiect de cooperare 

Cunoaşterea şi promovarea identităţii şi culturii locale din teritoriul GAL

Finanţat prin PNDR 2014-2020, sM 19.3 LEADER  - “Pregătirea şi implementarea activităţilor de cooperare  ale Grupurilor de Acţiune Locală”, Componenta B - “Implementarea activităţilor de cooperare ale GAL-urilor selectate”

Parteneri:

  Asociaţia Grupul de Acţiune Locală “Calafat”/ Jud. Dolj și Mehedinți

Asociaţia „Grupul de Acţiune Locală Ceahlău”/ Jud.l Neamț

 Asociaţia “Microregiunea Ţara Hategului-Ţinutul Pădurenilor GAL”/Jud.Hunedoara și Caraș-Severin

 Asociaţia “Poarta Almajului”/Jud. Caraș-Severin și Gorj

 Asociaţia Grupul de Acţiune Locală “Clisura Dunării”/Jud. Caraș-Severin și Mehedinți

 

 Comunicat comun cooperare .pdf document publicat în data de 19.05.2021

 

► Programul  achizițiilor aferent contractului de finanțare 1930B103I01912900014

 

►  Criterii selecție grupuri țintă.pdf document publicat în data de 16.06.2021

 

►  Evenimente culturale comune

În cadrul activității nr. 2 din proiectul de cooperare, GAL-urile partenere au organizat 10 activități culturale comune care au avut ca obiectiv promovarea identității locale și a patrimoniului cultural. Evenimentele s-au desfășurat pe teritoriile GAL-urilor partenere cu participarea producătorilor locali, meșteșugarilor și artiștilor locali, dar și a membrilor echipelor de implementare.

În anul 2021 au fost organizate patru evenimente culturale comune: 

 

  Festivalul Smochinelor Svinița -  Zilele GAL Clisura Dunării ediția I
27-30 august 2021
 
Seria evenimentelor culturale comune a debutat cu Festivalul Smochinelor organizat de colegii de la GAL Clisura Dunării în perioada 27-30 august 2021, la Șvinița. Alături de producători locali de pe teritoriul Microregiunii , GAL Ceahlău a expus pe malul Dunării bucate tradiționale specifice zonei în cadrul unui festival în care toate cele cinci GAL-uri partenere și-au promovat specificul și valorile culturale.
 

 

    Zilele GAL Asociația Poarta Almăjului ediția I
10-13 septembrie 2021
 

În perioada 10-13 septembrie am participat la Festivalul organizat la Băile Herculane și Iablanița, de către partenerii noștri  de la GAL Poarta Almăjului.  Zilele GAL Asociația Poarta Almăjului a debutat vineri, la Băile Herculane, unde a fost organizată prima ședință a GAL-urilor partenere, urmând ca sâmbătă, în fața Căminului Cultural din Iablanița, să aibă loc deschiderea Târgului producătorilor locali. În cadrul târgului și-au expus produsele producători de pe teritoriul celor 5 GAL-uri partenere, în timp ce scena a aparținut ansamblurilor folclorice și interpreților care au promovat cu mândrie folclorul specific zonei din care provin. Expoziția de costume populare specifice zonei Banatului a fost însoțită de un recital de poezie în grai bănățean.

Mulțumim producătorilor din zona Microregiunii Ceahlău care ne-au însoțit la eveniment!

 

 

    Sărbătoarea Teritoriului GAL Ceahlău- ediția I
25-27 septembrie 2021
 

GAL Ceahlău a organizat în perioada 25-27 septembrie 2021 prima ediție a festivalului „Sărbătoarea teritoriului GAL Ceahlău”. În cadrul târgului de produse tradiționale desfășurat pe data de 26 septembrie în comuna Borca  au fost prezenți producători din teritoriul Microregiunii Ceahlău, dar și producători veniți de la sute de kilometri depărtare, din județele Mehedinți, Caraș Severin, Hunedoara și Dolj. Legume, fructe, dulcețuri, zacuscă, siropuri, specialități din brânză și carne, balmoș, răchie, plăcinte, cozonac, prăjituri, sunt doar câteva din bunătățile care  au încărcat standurile neîncăpătoare.

Suntem recunoscători interpreților și ansamblurilor folclorice care ne-au încântat sufletele.

A fost un festival unde am promovat tradițiile, identitatea culturală, folclorul autentic, mancarea gustoasă și veselia alături de partenerii noștri de la GAL Calafat , GAL Poarta Almăjului, GAL Clisura Dunării și GAL Microregiunea Țara Hategului-Ținutul Padurenilor .

 

 
 
  GAL Fest Țara Hațegului - Ținutul Pădurenilor  ediția I
1-4 octombrie 2021
 
GAL Fest , organizat de partenerii noștri din GAL Țara Hațegului - Ținutul Pădurenilor în perioada 1-4 octombrie 2021 a fost o sărbătoare plină de bunăvoie, delicii culinare, muzică pădurenească, răchie. Parada costumelor populare a fost un moment unic în cadrul evenimentului.
GAL Ceahlău a participat la eveniment alături de producători din microregiunea Ceahlău care au promovat produsele tradiționale specifice zonei: specialități din cașcaval, brânză maturată, pastramă și tocană de oaie, dar și prăjituri de casă și bunătăți din hribi, gălbiori, siropuri și dulceață de fructe de pădure.
 
 
 
 
În anul 2022  au fost organizate patru evenimente culturale comune:  
 
 
GAL Fest Calafat - ediția I
8 - 10 mai 2022 

În perioada 8-10 mai 2022 am participat la evenimentul GAL Fest organizat de colegii noștri de la GAL Calafat în cadrul proiectului de cooperare pe care îl implementăm pe sM 19.3. A fost un eveniment deosebit cu produse locale , ansambluri folclorice, interpreți și  meșteșugari din toate cele 5 GAL-uri partenere.
Felicitări organizatorilor pentru reconstituirea  Războiului de Independență, moment istoric în care Calafat a jucat  un rol important în perioada 1877-1878.

GAL Ceahlău a participat la eveniment alături de producători locali din teritoriul microregiunii care au expus produse locale tradiționale specifice zonei. Interpreta Ana Maria Luca din Ceahlău a încântat publicul cu repertoriul specific zonei Moldovei.
 
 
 
 
♦ Zilele GAL Poarta Almăjului  - ediția a II-a
2-3 iunie 2022
 
 
În perioada 2-3 iunie 2022, colegii noștri de la GAL Poarta Almăjului au organizat la Băile Herculane cea de a doua ediție a evenimentului Zilele GAL Poarta Almăjului. Evenimentul a fost de un real succes: produsele tradiționale dar și repertoriul folcloric au reprezentat cu mândrie teritoriile celor 5 GAL-uri partenere.
Mulțumim tuturor pentru primirea călduroasă, folclorul autentic, bucatele delicioase și oamenii extraordinari. 
 

 

♦  GAL Fest Țara Hațegului - Ținutul Pădurenilor ediția a II-a
1-3 iulie 2022 
 
 

Partenerii noștri de  la  GAL Țara Hațegului - Ținutul Pădurenilor au organizat  în comuna Vețel -sat Mintia, cea de a doua ediție a evenimentului GAL Fest. Evenimentul a fost  o sărbătoare plină de bucurie, delicii culinare, muzică autentică și costume populare.   

 

 

♦  Zilele GAL Clisura Dunării-  ediția a II-a
20-22 iulie 2022  

Zilele GAL Clisura Dunării s-au desfășurat în comuna Coronini, județul Caraș-Severin . Ediția a II-a a sărbătorii s-a desfășurat într-un cadru natural deosebit unde producătorii  și-au prezentat cele mai bune delicii culinare, în timp ce ansamblurile folclorice și interpreții au încântat participanții cu repertoriul specific teritoriului de care aparțin.

 

 

♦  Sărbătoarea Teritoriului GAL Ceahlău-  ediția a II-a
7-9 septembrie 2022 

Sărbătoarea Teritoriului GAL Ceahlău ediția a II-a, desfășurată în perioada 7-9 septembrie 2022 la poalele Ceahlăului, a fost un eveniment cu voie bună, cântec și joc, unde bunătățile tradiționale au fost gustate de cei prezenți în cadrul mirific al Complexului Arted din Durău, prezentat de o voce caldă, plină de noblețe a doamnei director a Școlii Generale Ceahlău d-na Liliana Ciucanu.

Alături de partenerii noștri : GAL Calafat, GAL Microregiunea Țara Hațegului- Ținutul Pădurenilor, GAL Poarta Almăjului și GAL Clisura Dunării am încercat să prezentăm cât mai fidel personalitatea și specificul spațiului cultural al fiecăreia din cele cinci micreregiuni.

 

 

♦  GAL Fest Calafat -   ediția a II-a

30 septembrie - 2 octombrie 2022 

 

În perioada 30 septembrie - 2 octombrie partenerii noștri de la GAL Calafat au organizat în municipiul Calafat ultimul eveniment din seria celor 10 evenimente dedicate promovării culturii și patrimoniului local desfășurate în cadrul activității nr. 2 din proiectul de cooperare „Cunoașterea și promovarea identității și culturii locale din teritoriul GAL”.

Alături de producătorii locali, artizanii, ansamblurile folclorice și artiștii prezenți la eveniment , GAL-urile partenere au promovat identitatea și specificul spațiilor culturale pe care le reprezintă cu mândrie.

 
 

Pentru mai multe fotografii de la evenimentele desfășurate în cadrul proiectului de cooperare , accesați pagina noastra de Facebook:  www.facebook.com/profile.php.